Webrádió

Ne feledkezzünk el a húsvéti kosárról, az étel (pászka) szentelésről…

Húsvéti kosarak

A templomba fonott kosárral érkezünk tele olyan ételekkel, amelytől a nagyböjt folyamán tartózkodtunk. Az ünnepi liturgia végén, mindannyian, akik összegyűltünk, kérjük a papot áldja  és szentelje meg a húsvéti eledelünket, hogy otthonunkba hazatérve ezzel ünnepeljük ezt a fényes ünnepet. A hagyomány alapján az alábbi élelmek szerepelnek a kosárban: kalács, Pászka, keserű saláta, sajt, sárgatúró(szirka), vaj, sonka, bárány hús, kolbász, bor, só és piros tojás vagy amit szeretnénk megszenteltetni. A hústermékek főttek, hogy ezen a napon az asszonyoknak se keljen a konyhában tölteni a napot, hanem felszabadult ünneplés legyen.

 Az ételeknek szimbolikus jelentése van:

Pászka-húsvéti édes kenyér, amely magát Krisztust szimbolizálja, aki maga az „élet kenyere”(Jn6,35) Ez a kenyér általában kerek, arany barnára sült és kereszt díszíti.

A szirka és vaj az ígéret földjére emlékezetet, melyet Krisztus feltámadása újra megnyitott. „A tejjel mézzel folyó föld” (Kiv3,17) számunkra az Egyház, benne teljesül Isten Ígérete.

Hús általában sonka, kolbász, vagy bárány hús. A hús, mint gazdag jutalom a böjt után „megette a húsvéti.” A bárány emlékeztet minket Krisztusra, akit keresztelő János úgy mutat be mint „Isten bárányát” (Jn1,36) A hús általában főtt, hogy ne terheljük főzéssel az ünnepnapot. Kolbász- fűszeres fokhagymás sertéshús utal Isten nagylelkűségére, ennek jeléül füstölt, frissen főtt kolbászt szoktak a kosárba tenni. Szalonna füstölt fűszerezett, mely a legkövérebb része a húsnak a szuper bővelkedést fejezi ki, eszünkbe juttatva Jézus szavait:” Én azért jöttem, hogy életük legyen és bővebben legyen”(Jn10,10)

Főtt tojás kiemelkedő jelkép, hiszen ahogyan az a kis csibe kiemelkedik, széttörve a tojás héját úgy emelkedik ki az új élet a feltámadás napján a sírból. A hagyomány úgy tartja Mária Magdolna megjelent Tiberius császárnak, piros tojást adott neki és így köszöntötte: Krisztus Feltámadt! Az ünnepi asztalnál mi is a főtt tojást a mellettünk levőéhez ütjük és így szólunk egymáshoz Krisztus feltámadt! és azt válaszoljuk:  Valóban feltámadt, és az így keletkezett repedés mentés lehámozzuk a tojást. Akiknek van tehetségük különleges módon díszítik a tojást különböző népi motívumokkal.

Vörös cékla és torma, szimbolizálja Jézus szenvedését és néhány helyen cukorrépával édesítik, ami tovább viszi a gondolatainkat a feltámadáshoz.

Só- Krisztus a tanítványokra alkalmazza, hogy mi vagyunk a „föld sója”(Mt513) Ahhoz, hogy a jó hír mindenkihez eljusson, nekünk kell terjeszteni Krisztus feltámadását, akkor válik majd a társadalom számára is jó hírré, ha vállaljuk ezt a hívatást.

Ez egy hagyományos magyar görög katolikus kosár, amely még tartalmazhatja saját általunk fontosnak tartott élelmiszereket is.

Galéria